FUBOLDA BŞARININ ALTIN KURALLARI

21.11.2013 23:01

FUTBOLDA BAŞARI İÇİN ALTIN KURALLAR

 

1. Her zaman dürüst oynamalı, futbolun ruhuna ve oyun kurallarına sadık kalmalısın.

2. Zor durumlarda soğukkanlılığını muhafaza et. İşler iyi gittiği zaman soğukkanlı olmak kolaydır, iyi bir oyuncu işler kötü gittiği zaman soğukkanlılığını muhafaza ederve zorlukların üstesinden gelir.

3. Herkesin hata yapabileceğini ve hataların bilerek yapılmadığını kabul et. Hataları karşısında, takım arkadaşlarını cesaretlendir ve onlara destek ver.

Kurallara Sadık Ol!

4. Antrenman ve maçlarda terini son damlasına kadar akıt. Hiçbir zaman gereken çabayı göstermediğinden dolayı, çevrenin seni eleştirmesine fırsat verme. Rakip takım, sizden daha güçlü ve daha yetenekli oyunculara sahip olsa da, onlardan daha çok mücadele edersen, mutlaka kazanan taraf olacağını unutma.

5. Kazansan da, kaybetsen de,her şartta koşulsuz olarak antrenörüne, takım arkadaşlarına, rakiplerine, hakemlere ve seyircilere daima saygı göstermelisin.

6. Topu kazanır kazanmaz hücuma kalkmayı, top rakibe geçtiği andan itibaren savunma yapmayı düşünmelisin.

7. “Usta bir oyuncu, kazanmanın önemini ve sorumluluğunu bilir ve bu sorumluluğu kabul eder. Bu sorumluluğu kabul ettiği gibi, bunu başarabilmek için,

takım arkadaşlarının çabalarının da önemli olduğunu fark eder. O, baskı altında kontrollü ve sakin olan, oyunu seven ve oynamaktan zevk alan özelliklere sahiptir.”

8. İyi bir futbolcu, “fiziksel güce sahip”, “taktiksel bilgisi geniş” ve “kabiliyetli” biridir. İyi futbolcu olmak ve futbolda başarılı olmak için bu 3 temel konu üzerinde olabildiğince çalışmalısın.

9. Topa doğru koşmalı, topu kazandıktan sora en kısa zamanda en iyi şekilde kullanmalısın.

10. Takım içindeki pozisyonun ne olursa olsun, hiç bir zaman diğer arkadaşlarından bir farkının olmadığını, onlar gibi takımı oluşturan bir oyuncu olduğunu unutma, senin görevin daha iyi futbol oynamak ve bunun için oyunun temelinde var olan, pas alma, pas verme, şut atma, top sürme, vb. konularda kendini geliştirmek ve eksiğini gidermektir.

11. Topa asla gelişigüzel vurma…

Bunun için, top size gelmeden önce sahadaki durumun fotoğrafını çek, bunu yaparsan top sana geldiğinde ne yapacağını biliyor olur ve en doğru kararı verme şansına sahip olursun. Her pozisyonda topu, kendi takım arkadaşına, takımı yeniden atağa kaldıracak şekilde kazandırmayı düşün.

12. Sahada yerini kaybetme, futbolun bir açı oyunu olduğunu unutmadan, bulunacağın yeri, sahadaki diğer oyuncuların konumlarına göre ayarlamalı ve her zaman en uygun yerde bulunmaya çalışmalısın. Topun ayağına gelmesini beklemeden, topa doğru hareket etmeli ve en kısa zamanda ona sahip olmayı düşünmelisin.

13. Topu kazanmak için, oyun kuralları çerçevesinde sert oynamalısın.

14. Ayağındaki topu kaybettiğin zaman, savunma yapan ilk kişinin “sen” olacağını asla unutma… Bu müdafaa anlayışının temel kuralıdır.

15. Hücumdan, defansa geçerken, rakibini engellemek için saha içindeki en uygun yere doğru koş.

16. Kalenize yakın bir yerde defans yapıyorsanız, topa en yakın oyuncu hamle yapmalıdır. Diğer oyuncular, boştaki rakip oyuncuları marke etmelidir.

17. Kale önünde yapılan en büyük savunma hatası, birden fazla oyuncunun topa hamle yapması sonucu, boşta kalan rakip oyuncunun gol pozisyonuna girmesi veya gol atmasıdır. Boş oyuncuyu marke etmek, rakip oyuncu ile topun arasına girerek, rakip oyuncunun topu almasına mani olmaktır.

18. İyi oyuncu, rakibin baskı yapmasına fırsat vermeden, topu ayağından çıkaran oyuncudur.

19. Müsait olmayan pozisyonda atacağın şut sonucu kaybedilen topun, rakibe kazandırılacak bir hücum şansı olacağını unutma… Pozisyonun şut atmaya müsaitse, karasızlık altında kalmadan ve çekinmeden şut atmayı dene, Oyuncuların çoğu sağ ayaklıdır ve genelde sağ ayağını kullanır. Rakibinden topu almaya çalışıyorsan, topa bak ve rakibin sağ ayağına doğru hamle yap.

20. Topa hiçbir zaman gayesiz, benden gitsin de ne olursa olsun mantığı ile vurma, şut olsun, pas olsun, mutlaka atacağın hedefi bil ve topa hedefe ulaşacak biçimde vur. Kararsız atılan topların çoğu rakibe gider ve sen topu yeniden kazanmak için boşuna çaba göstermek zorunda kalırsın, yeniden topu kazanmak için boşuna çaba sarf edeceğine, atacağın pas ve şutların hedefine ulaşmasına özen göstererek, boşa gidecek enerjini, müsabaka esnasında rakibinle ilgili daha can alıcı noktalarda kullanmayı düşün.

21. Kaleye yakın bölgelerden şut atmak düşüncesi, kendine güvendiğin zaman uzaktan şut atma teşebbüsünü engellememeli, unutma ki 40 metreden, hatta kaleden kaleye de gol olur.

22. Oyuncuların çoğu sağ ayaklıdır ve genelde sağ ayağını kullanır. Rakibinden topu almaya çalışıyorsan, topa bak ve rakibin sağ ayağına doğru hamle yap.

23. Hücum halindeyken, rakip defansa bakın, genelde rakip savunma oyuncuları ilk olarak sağ ayağınıza hamle yapacaktır. Bu yüzden sol ayağını da kullanmak, hücum oyuncularına büyük bir avantaj sağlar. Aynı şekilde sol ayağı olmayan bir oyuncun, sol ayağının yetersizliğinden dolayı gol kaçırmasını da bu konuyla ilgili iyi bir örnek olarak gösterebiliriz. Oyuncuların iki ayağını da kullanmasının önemi ve oyuncuya sağladığı avantajlar tartışılamaz. Bu özellik, mükemmel bir futbolcu olama yolundaki önemli kriterler den biridir. Mükemmel bir oyuncu olmak için, sağ ayağın kadar olmasa da, sol ayağını da kullanabilecek düzeye getirmelisin.

24. Her zaman topun kendi takımında kalmasına çaba göstermelisin.

25. Kazansan da, kaybetsen de, sahada tüm benliğinle her şeyini kazanmak için ortaya koymuşsan, artık senin için pişman olacak, eleştirilecek veya utanılacak bir şey söz konusu olamaz.

26. Takımınız hücuma kalktığı zaman ayağında top olan arkadaşına destek ver, arkadaşına destek vermek demek, arkadaşınızın size pas verebileceği bir pozisyonda olmaktır. Ancak arkadaşınızla olan mesafeyi öyle ayarlayın ki, top rakip savunma oyuncularını aşarak senle buluşabilsin. Topa, size iyi bir pas olabilecek kadar yakın, rakip defansın engelleyemeyeceği kadar uzakta bulunmalısın.